Geen dag hetzelfde: Werken op een terrein van 121 hectare

Ooit begon hij als postbode, al snel groeide hij door naar leidinggevende met veel personeel onder zich. En nu? Nu werkt Frans in het groen! Na een lange carrière bij de post kwam Frans na een reorganisatie in het groen terecht. Als boerenzoon had hij het vermoeden dat dit weleens iets voor hem kon zijn. Hij werkte via meerdere uitzendbureaus en kwam toen bij Baneninhetgroen. “Inmiddels zijn we vijf jaar verder en ik heb er geen dag spijt van gehad!”
LEES MEER
Werken in het groen

Lekker werken in de buitenlucht

Als je Frans vraagt wat er nou zo leuk is aan werken in het groen komt hij met twee antwoorden: Lekker bezig zijn en in de buitenlucht werken. Cliché? Misschien wel maar het is toch echt wat het vak zo mooi maakt! Inmiddels werkt hij al een aantal jaar voor De Enk Groen & Golf op het terrein van de Technische Universiteit (TU) Eindhoven.

Frans geeft aan dat hij geniet van de afwisseling in zijn werk. “De diversiteit maakt dit werk nog leuker. Het ene moment zijn wij bezig met groenwerk zoals schoffelen, snoeien of inzaaien. Maar we kunnen ook de opdracht krijgen om een groot studentenfeest voor te bereiden door water en stroom aan te leggen en hekken te zetten”.

Je kunt het zo gek niet bedenken of Frans heeft het gedaan. Is er een congres en moeten er tijdelijk extra parkeerplaatsen aangelegd worden? Geen probleem! Is het bijna 40 graden en moeten er zwembadjes opgezet worden? Ook zo gedaan! Door de evenementen van de TU en de ideeën van de studenten is geen dag hetzelfde.

Natuurlijk is werken in de buitenlucht niet altijd even prettig, we wonen nou eenmaal in Nederland. Werken in slechte weersomstandigheden maakt het werk dan ook minder aantrekkelijk. Al valt dit volgens Frans ook nog wel mee. “Als het een aantal dagen per jaar regent is het veel. En dan is er nog steeds genoeg werk. Het enige moment dat je door het weer weinig werk hebt is wanneer er voor langere tijd sneeuw ligt. Dit zijn wel vervelende weersomstandigheden”.

De diversiteit maakt dit werk nog leuker. Het ene moment zijn wij bezig met groenwerk en vervolgens kunnen we een hele andere opdracht krijgen.
Frans | Groenvoorziener op het TU Terrein Eindhoven

Uniek terrein

Frans werkt in een team van vier mensen en het is eigenlijk bijna altijd gezellig. Er wordt hard gewerkt om de nodige werkzaamheden op het gigantische terrein af te ronden. Het terrein van de TU kan oprecht een uniek werkgebied genoemd worden. De wijk TU-terrein is 121 hectare groot en er zijn 741 woongelegenheden. De TU/e campus vormt het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven.

Je moet dan ook niet versteld staan als je onverwachte bewoners tegenkomt, zoals bevers of vossen. “Wij hebben een keer een bevernest gevonden. Wij hebben toen de omgeving goed gesnoeid en vervolgens gebarricadeerd zodat omstanders er niet meer bij konden. Want als zoiets eenmaal rondgaat komen mensen binnen de kortste keren eten brengen en dat moet je niet hebben”.

Werken in het groen